Beavix 2010.04.08. 10:44

El presidente

2 nap van már csak hátra az El Clásicóig, de a Barca-tábor disznajai még mindig visítva fetrengenek egy nevenincs disznóólban, mert sikerült egy olyan újszülött csirkecsapatot eltávolítani a BL-ből, amelynek a fele ki se kelt a tojásból. Madridban nem tudunk róla, hogy miért nem találtak arra méltó embert, akiről elnevezhetnek egy stadiont, mindenesetre a világ futball-fővárosában van névadója a stadionnak. Be is mutatjuk.

 

Santiago Bernabéu Yeste 1895. június 8-án született Montealegre del Castilloban. Családja hamarosan Madridba költözött, ahol a kis Bernabéu a madridi grund mustrálása után 1909-ben csatlakozott a csupaszpöcsűekhez. A madridi ifit azonban hamar kinőtte: 1911-ben 17 évesen csatlakozott a felnőtt csapathoz, ahol meg sem állt 200 gólig. A fiatal csatárcsillag azonban az egyesüli úttörők között is gyűjtögette a babérokat: a pályamunkálatok során tereprendezőként és kerítésfestőként is kitűnt. Élmunkás-kitüntetésként pályafutása végére elnyerte a csapatkapitányi karszalagot is, majd visszavonulása előtti utolsó évében játékos-edzőként segítette a csapatot. Santiago Bernabéu 1927-ben hagyta abba az aktív labdarúgást. Pályafutása során csak a Real Madridban játszott, így tagja a one club mennek.

 

Ekkor valószínűleg nem tudta, hogy a Real Madrid élete hátralévő részét is kitölti. 1935-ig általános igazgatóként és pályaedzőként tevékenykedett, a spanyol polgárháború miatt azonban a labdarúgó bajnokság leállt, Bernabéu pedig behívót kapott Franco seregébe. Valószínűleg a Barcelona szurkolói nem zárják szívükbe ezért, pedig sokkal inkább maradt volna szeretett klubjánál, amely a háború egyik nagy vesztese lett. A Real Madrid trófeáit ellopták, a rezsim ráadásul a légierő csapatát, az Atletico Aviacónra átkeresztelt Atlitico Madridot támogatta. Bernabéu a nehéz körülmények között nem esett kétségbe, tudta, hogy ha magasabbra ér a szar, akkor gyorsabban kell lapátolni. Személyesen kereste meg az életben maradt játékosokat, hogy újra leigazolja őket.

 

A Real Madrid elnöki székét mégsem csupán saját munkásságának, hanem a Barcelona és saját szurkolóinak is „köszönheti”. 1943-ban történt, hogy a madridi El Clásicót megnyerte a az akkor még Madrid CF-ként induló Real Madrid. Ez idáig ugye papírforma, ám a katalán öntudatukra ébredt szurkolók nem viselték jól a vereséget, a meccs után a két szurkolótábor utcai freestyle késelési versenyben mérte össze tudását. Arra már Francónál szabad szelleműbb hippik államférfiak is rájöttek, hogy a huligánok károkozása negatív összegű játék, a spanyol diktátor is úgy döntött, hogy rendet vág: „váratlanul” mindkét klub elnöke benyújtotta lemondását. A megüresedett elnöki székbe Bernabéut választották, aki 1978. június 2-án bekövetkezett haláláig be is töltötte a pozíciót.

 

Bábel tornya felépül

 

A Bernabéu elnökké választását követő években nem volt egyértelmű, hogy a döntéssel jól jár a Real Madrid, az elnök által kitalált szisztéma ugyanis lassan épült fel. Bernabéuról ennek ellenére kijelenthető, hogy évtizedekkel megelőzte korát, egyvalamiben mindenképp: piaci alapra helyezte a labdarúgást. Előszöris szétválasztotta a klub szakosztályait, a szakosztályon belül a korosztályos csapatokat, illetve az egyesületi munkaköröket. Másrészt a csapatok külön-külön szervezeti egységként működtek, élükön autonóm és ambíciózus vezetőkkel. Vagyis Bernabeú maga egyedül a reális célok kitűzésére, azok végrehajtására és a közöttük lévő összhangra figyelt. Mint elnök, koordinációs és reprezentatív feladatokat töltött be. Gazdasági igazgatónak megtette azt a Raimundo Saporrát, aki lésőbb az 1982-es spanyolországi VB főszervezője lett, a technikai igazgató pedig az Aranycsapat és az 1956-ban Dél-Amerikában túrázó Bp. Honvéd menedzsere, Östreicher Emil lett.

 

Másrészt nem tagadható, hogy a klub prosperálása érdekében kibékült a rezsimmel (ennek egyik folyománya a névváltoztatás Real Madrid CF-re). Ennek következtében részben állami hitelből, részben azonban saját forrásból 1947-ben megépült a 125 000 férőhelyes Stadio Nuevo Chamartín, a mai Santiago Bernabéu stadion. Az ekkor (1929 óta) kétszeres bajnok klubról többek állították, hogy egy ilyen kis csapatnak fölösleges olyan nagy stadion, ám Bernabéu kötötte az ebet a karóhoz. A nézőszám folyamatosan emelkedett, ami lehetővé tette az újabb befektetéseket: Bernabéu volt az első elnök, aki tudatosan épített nemzetközi csapatot. Első igazolása Miguel Múnoz volt, akit 1949-ben hozott el a csapattársával, Pahinával együtt a Celta Vigótól. Múnoz lett az első, aki mind játékosként, mind edzőként megnyerte a legrangosabb európai kupát. Őket Gento követte a Racing Santanderből, Bernabéu azonban hamarosan külföldön is körülnézett.

 

A világ legjobb csapata

 

Bernabeú diplomáciai érzéke, áldozatos munkája és nagystílű befektetése az 1953-54-es szezonban kezdett beérni: a csapat történetének legnagyobb szünetét böjtjét lezárva 11 év után lett bajnok. Bernabéu azonban jóval nagyobb potenciált látott a 125 000 férőhelyes stadionban, és a Madrid tisztességes felébe átköltöző futballázban. A szivarozó elnök felépítette Európa legfélelmetesebb csatársorát. Első igazi sztárigazolása a River Plate és a Millionarios közös tulajdona, Aflredo Di Stefano volt. Di Stefano menedzsere jó kapcsolatot ápolt a Barcelonával, a katalánok vezetősége azonban az előzetes megállapodás ellenére sem volt hajlandó kiperkálni az érte ígért 20 000 dollárt. Di Stefano 1953. szeptember 15-én érkezett Spanyolországba, hogy aláírja szerződését a Barcelonával, azonban a katalánok töketlenségének hála a szövetségben kötött ki, ahol épp rendezni próbálták ügyét. Itt futott össze az épp arra sertepertélő Bernabéuval, aki személyesen győzte meg, hogy írjon alá a Real Madridhoz. Di Stefano végül mindkét klubhoz aláírt, amire a Barcelona vezetését elkezdte fojtogatni a hiszti. Saeta Rubiáért, azaz a Szőke Nyílért így végül mind a Millionariost, mind a Rivert a Real Madrid fizette ki. Hogy jó helyre került, az nem kérdés.

 

El presidente ugyanis gondoskodott a társakról is: a Stade Reims csapatától a francia válogatott sztárját, Raymond Kopát hozta el, Uruguayból pedig Gento érkezett. Megemlígtendő még Rial és Santamaría is, azonban a legnagyobb igazolása kétség kívül a kor legnagyobb sztárja, Puskás „Pancho” Öcsi volt. Puskás 1956-ban a Honvéd illegális túrája után a büntetéstől félve nem ment haza Magyarországra. (Nem volt ezzel egyedül: az Aranycsapat másik két sztárja, az egykori fradista kontingens, Kocsis és Czibor a Barcában kötött ki). Puskás szerződtetése hamar megvolt, azonban pályafutása nem indult könnyen, hiszen a Real Madrid akkori edzője, Carniglia enyhén szólva nem szerette. Bernabéu azonban jó érzékkel inkább a BEK-győztes és spanyol bajnok csapat edzőjét küldte el. Az eredmények őt igazolják: Carniglia távozása után a Real Madrid zsinórban öt bajnoki címet gyűjtött be, ami természetesen rekord. Puskásról írt megemlékezésében a magyar menedzser így fogalmaz: „ha Öcsi nem a Real Madridban folytatja, elmarad az újjéászületése.”

 

El presidente ténykedése azonban ezzel nem fejeződött be, gazdasági, szervezési, kapcsolatépítési és diplomáciai érzékének csúcsa az európai kupaküzdelmeknek megteremtése. Bernabéu pontosan látta, hogy a Real Madrid világsztárjaival együtt nemzetközi szintű attrakció. A párizsi Ambassador Hotelban összeült Sebes Gusztávval (az Aranycsapat egykori edzőjével) és az UEFA égisze alatt kidolgozták a Copa Latina sorozat kiterjesztett verzióját, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Bernabéu tehát nemcsak a csapatépítésben, hanem a labdarúgó-üzlet globalizálásában is jócskán megelőzte korát. Diplomáciai befolyását egyébként nem csak saját érdekében vetette be. 1960-ban Vasas-Real Madrid meccset rendeztek Bdapesten. Bernabéu személyesen intézte el, hogy a visszavágóra kiengedjék Madridba Östreicher Emil és a barcelonai Kubala Laci édesanyját.

 

Eremdénylajstrom

 

Santiago Bernabeú Yeste elnöksége alatt a Real Madrid nemcsak Spanyolország, hanem a világ legeredményesebb klubja lett. Elnöksége alatt a Real Madrid begyűjtött 6 BEK-győzelmet, egy interkontinentális kupagyőzelmet, 16 spanyol bajnoki címet és 6 Copa del Rey-t. Többek között ennek az áldozatos munkának köszönhetően választották meg a zsinórban ötször nyerő Real Madridot a huszadik század csapatának.   Alább olvashatók Bernabeú leghíresebb igazolásai számokban:

 

Alfrerdo Di Stefano

Becenév: Saeta Rubia

A Real Madridban eltöltött évek száma: 11

Lejátszott mérkőzések: 282

Spanyol bajnoki címek: 8

Gólok: 216

Ebből európai kupagólok: 49

Ebből bajnoki gólok: 233

Pichichi: ’54, ’56, ’57, ’58, ’59

Ballon D’Or: ’57, ’59

 

Puskás Ferenc

Becenév: Pancho

A Real Madridban eltöltött évek száma: 8

Lejátszott bajnoki mérkőzések: 182

Spanyol bajnoki címek: 5

Bajnoki gólok: 157

Pichichi: ’60, ’61, ’63, ’64

 

Raymond Kopa

A Real Madridban eltöltött évek száma: 3

Lejátszott mérkőzések: 79

Gólok: 24

Ballon D’Or: ’58

 

Don Santiago Bernabéu életművének áttekintése arra enged következtetni, hogy ha a Barcelonánál bevett szokás szerint megint a Real Madrid a mérce, akkor még jó sokáig fogják keresni a méltó embert a nevenincs stadion névadójának.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elclasico.blog.hu/api/trackback/id/tr31903788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scab · http://elclasico.blog.hu 2010.04.08. 11:19:27

most leromboljuk, májusban pedig behintjük sóval

Scab · http://elclasico.blog.hu 2010.04.09. 14:13:21

"Az Arsenal azon kevés csapat közé tartozik, amelynek a középpályája gyorsabb és kreatívabb a Barcáénál."

"A Barcánál a szerénységen kívül hiányzik Iniesta is, visszatér viszont Abidal, aki szerda este bizonyítja is, hogy Domenech nem véletlen mond le Clichy szolgálatairól, hanem mert elmebeteg. Róla indul meg Nasri az első gól előtt, de az Arsenal háromig nem áll meg."

Ez a te "újszülött csirkecsapatod amelynek a fele ki se kelt a tojásból" ?

Beavix · http://elclasico.blog.hu 2010.04.09. 16:29:45

@Scab: nem az enyém. Az enyém a ral Madrid. Legalább is ezen a blogon, hivatalosan. :)

Az Arsenalt a barca felkoncolta, az a minimum, hogy egy spanyol labdarúgás feljebbvalóságát hirdető site is felkoncolja, nem?
süti beállítások módosítása