Beavix 2010.04.11. 20:03

Királyi temetés

Átmulatott, a kelleténél pityókásabbra sikerült éjjelek után gyakori fohásza a másnaposoknak: „Istenem, mondd, hogy nem igaz, ami tegnap este történt!” Ilyenkor általában rájövök, hogy de vélhetően sajnos az. Aztán a gyomorsavval arányosan tolulnak fel a kellemetlen emlékek, és végül összeáll a kép: tegnap este temetésen voltam, méghozzá a saját kedvenc csapatomén.

 

Aztán még az is rémlik, hogy a cimboráim is ott voltak, és bár őket korántsem viselte meg a dolog – hiszen a népes ellentábor tömegképző elemei -, azért mégis empátiával viseltettek. Konkrétan ilyeneket mondtak, hogy „nem is játszottatok (annyira) rosszul”, meg a „védekező feladatok 80 százalékát jól megoldottátok”, meg „ettől a Barcelonától nem szégyen.” Sajnos belőlem ilyenkor teljesen kiveszik a hedonista hajlam, és nem vagyok képes az élet élvezésére. Amikor épp kurva nagy hátast dobok egy rohadt banánhéjon, akkor nem vagyok képes értékelni, hogy a tarkómon pleccsenő kutyaszar tompítja az esést. A Barcelona tegnap este szétkapta a Madridot, mint rotweiler a guminőt. Ez számít, más nem.

 

 

Guardiola azt a pofátlanságot is megengedte magának, hogy a legnagyobb rivális otthonában kísérletezzen: Puyol játszott balhátvédet (Iniesta beszállása után), Dani Alves jobbszélső támadót (a kezdetektől fogva). Mármost a Barcelona játékosai multifunkcibbak, mint a legokosabb okosteló. A „multifunkcionális” szó érdemes egy rövidebb elemzésre. 1) funkcionál, tehát van betöltendő feladata, és azt képes teljesíteni. 2) Multi, tehát több feladat ellátására is képes anélkül, hogy azokat összekeverné. Alvesnak simán meg lehet mondani, hogy játssz jobbszélsőt, mert pontosan tudja, hogy Guardiola mit ért ezalatt. A tegnapi El Clásicón ez volt az egyik lényeges különbség. Marcelóval szűrőt játszatni nem alapból hülyeség, csak akkor meg kell neki magyarázni, hogy az meg mi fán terem. Ugyanez érvényes az álszélső van der Vaartra, aki irányító helyett népmesehőst alakított: hol volt, hol nem volt. Egyébként ha már a pálya közepén kolbászolt, nem ártott volna legalább kísérleti jelleggel rátámadni Xavira, aki olyan vígan labdázott, mintha a Bernabéu valami játszótér volna. Szumma: nagyon úgy nézett ki, hogy csak az egyik csapat tudja, hogy mi a célja és mit kíván azért tenni.

 

Az imént azt írtam, hogy Marcelóval szűrőt játszatni nem hülyeség. Márpedig én ugyanúgy tudom, hogy mi hülyeség, mi nem az, mint a Besenyő Pista bácsi. Három szűrővel gyorsan megpróbálni átjátszani a középpályát: ez hülyeség kérem. Nem fog sikerülni. Ha Pellegrini mindenképp ragaszkodik Gagóhoz, akkor nem ártott volna egy pórázzal Messihez erősíteni, legalább mentális síkon. Ha viszont Gago szűr, akkor semmi szükség ott Marcelóra. Messi mélységi mozgásai ugyanis nem a védekező középpályások számától függnek, a labdát ilyen esetben rendszerint a védővonal mögé kapja. Ezen maximum Casillas kimozdulásaival lehetett volna segíteni, ám Ikernek vagy fogadása volt, hogy nem izzad meg szombat este (vélhetően nem így képzelte el), vagy légycsapdát ragasztottak a madridi gólvonalra. Azt viszont sikerült elérni a tumultussal, hogy a gyors labdakihozatalok lehetősége megszűnt.  A Barca letámadása és a pálya labdaszerzési zóna 10 méteres sávjában keletkező tömeg ugyanis két dolgot tett lehetővé: a labda kihozatalát hátrafelé, vagy értelmetlen előrebikázását. A középpálya gyors átjátszása szempontjából mindkettő ERROR. Besenyő Posta bácsi meg is mondja, hogy mi hiányzott: térfogatnövelőszer.

 

 

A maradék madridi esély azzal szállt el, hogy a kettő dolog ami működni szokott, bekrepált. Higany és Cé. Előbbi elfelejtett ziccerbe kerülni. Helyette megtette ezt van der Vaart, de közte és Messi között több különbség is van. Messi az ilyen helyzeteket tízből kilencszer berámolja. Amikor viszont igazán fontos, akkor… pofátlanul alányes és berámolja tizedszer is. Cének viszont megvolt az esélye. Pontrúgásból is, na meg Puyollal is volt, hogy édeskettesben maradt, csak éppen nem leskelődött a katalán háziállat lábai közé. Ehelyett megpróbálta simán ellőni mellőle. Egy hebefrén skizofrén gondolatvilága ehhez képest burjánzó, átláthatatlan dzsungel.

 

Pellegrini agya aztán a hatvanadik perc környékén véglegesen ledobta az ékszíjat. Spontán neurontüzeléseinek végzetes következményeként először lehozta van der Vaartot (ahelyett, hogy értelmes feladatot adott volna neki). Ezzel el is múlt a rövidpasszos játék reményének rövid korszaka. Nagyobb baj, hogy a helyére hozott Raúlnak egyszerűen nem volt posztja, a taktikai utasítás pedig valószínűleg az volt, hogy „Rúgj megint két gólt!” Mindezek után lehozta azt a Higanyt, aki békaügetésben is gólveszélyesebb a helyére bejövő Benzemánál. Benzema becserélése sem önmagában baj, csak Pellegrininek kellett volna egy kavington ahhoz, hogy eszébe jusson: Higanyt a jobbszélre akarta kitolni.

 

A Barca szemszögéből minden a legjobban alakult. A mostani Barca nem elsősorban a precíz helyzetkihasználása miatt szerethető (mert szerethető), de azért benne van a pakliban, hogy az első helyzetüket beverik. Guardiola pontosan ismerte fel, hogy ez a meccs olyan szempontból is kivételes, hogy a Barcának sokkal nagyobb szüksége van a labdára a vezetés megszerzése után. Addig nem is haszoljták. Megerősített Dani ALves és Puyol jelenléte a jobbszélen egyértelműen Cé nem szerény személyének köszönhető. Meg is lett az eredménye: bár a Barca kevesebbet játszott  a megszokott formában (értsd: macska-egér módjára), viszont a jobboldali erényöv igencsak fojtogatta a játékkedvétől megfosztott Cét. A vezetés tudatában aztán elkezdték azt játszani, amit szoktak, de más céllal: a labda járatásával féken tartották a rohanni igyekvő királyiakat, nem pedig sakkban.

 

A kávé ezzel le is főtt. Lehet, hogy ezt a Barcát épkézláb taktikával sem lehetett volna megverni, , ugyanis eddig nem ismerünk legyőzőt abban az esetben, amikor a) a Barca az első adandó ziccerét berámolja b) Xavi 90 százalék fölötti hatékonysággal passzol c) ezek kombinációja. Erre a kérdésre azonban Pellegrini jóvoltából nem is kaptam választ. Így aztán kénytelen vagyok feltételezni, hogy a Madrid egész szezonja arról szólt, hogy a temetés előtt minden rendben menjen. Szép legyen a díszmenet, sokat dicsérjék a halottat, amikor elfoglalja helyét az urnában. Sikerült: még az ellenfél szurkolói is veregetik a madridisták vállát, hogy ez nem is annyira elhetetlenül rossz real Madrid. A királyi temetés tegnap este megtörtént. a koporsó akciós volt. Teljes díszgyász, nyolcvanezer ember. Mission accomplished, bravó, gratulálunk hozzá. A Barcelonának meg a bajnoki címhez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elclasico.blog.hu/api/trackback/id/tr91912840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziasztok86 2010.04.12. 11:34:32

sziasztok!

jó lett az írásod, immár sokadjára:) a real ott (is) rontotta el a dolgot, hogy a saját játékát meglehetősen bizonytalanul játszotta, cé és higany pedig minden volt, csak nem tökös.a real az elmult classico ota, és ameddig elöl volt (megemlítem, továbbra sem látom értelmét, hogy más szabály van a helyezések elosztására év végén és év közben) kifejezetten bátor, kombinativ, célratörö, továbbmegyek, tudatos játékot játszott. a bajnokságban /ugye a blben erre nem volt esélye/ rá tudta erőltetni a játékát a csapatokra. summa: tökös belevalo csapatnak tünt. cé és higany hatékony. de itt a teleszart gatya miatt meglehetősen fogalmatlanul tolták. ahogy pelle is. ennyire félnek a barcátol? nem hiszem...csak még nincsenek ott, mint csapat. bár igaz, egyénileg még annyira sem. nem akarom szidni a madridot, nincs rá szükség. de remélem a sok barom szurkolo nem értelmetlen álmokat fog hajszolni (morinho, meg még vegyük meg hozzá torrest, villát, riberyt, rooneyt, messit, fabregast, puskást, maradonát, pelét és istent), hanem megpróbálja elfogadni, a vezetéssel együtt: csak ugy lehet ütőképes csapatot épiteni, mint barca, manu vagy a chelsea. évek alatt...

üdv m.
süti beállítások módosítása