Beavix 2010.04.20. 13:40

A derbi napján

A jó ló a derbi napján fut – tartja a takonyország közmondása, de azt már nem mondják meg, hogy tulajdonképp mi számít futásnak, meg azt sem, hogy mi számít derbinek. A keddi BL meccs azért mindenképp pikáns lesz, még a Real Madrid szurkolói is leülnek a tévé elé, bár Mourinhónak az ember úgy drukkol, ahogy Churchill Sztálinnak. Néha azonban nem lehet válogatni az eszközökben, ezt meg a portugál pióca tudja a legjobban. A jó ló tehát a derbi napján fut, és közben szügyön rúgja vetélytársát. Tovább után kiderül, hogyan.

 

Mielőtt azonban tényleg kiderül, egy picit elmélázunk azon, hogy vajon mi számít derbinek. Merthogy elvileg a Derby D’Italián Olaszország két legsikeresebb csapata rohangászik (ilyenkor Milán kevésbé rusnya fele hátradől, csekkolja a vitrinben a hét BL serleget, majd hangos kacarászásba kezd), aztán az Inter mégis elég ügetősre vette. A Barcelona meg néha meg is állt legelészni a saját városi rangadóján. A katalánok olyanok voltak, mint egy kiégett pornósztár, mikor meglátja a háromcsecsű kuncsaftot: nem is értették, hogy mit kéne csinálni, meg nem is volt kedvük hozzá. Hát ha ez a derbi, meg a ló, akkor inkább magyar bajnokikra fogadnék, ott legalább az abszurd humor képviseltetik a pályán. Mindez persze a keddi érintetteket nem izgatja halálra, számukra a derbi napja a mai.

 

Ellenben kedd este bizonyosan nem lesz egyik banda sem ilyen kókatag. A Barca már vasárnap elindult Milánóba, méghozzá az izlandi pöfékmesternek köszönhetően Bergkampbarát módon. Guardiola azóta tövig benyalt Mourinhónak, de tudjuk, hogy ez parasztvakítás: a Barca nem fog az Internek esélyt labdát adni. Minthogy az elképzelhetetlen, hogy Mourinho elégedetlen legyen egy hazai 0-0-lal, a Barcán múlik, hogy jobban forszírozzák-e a góllövést, mint az Espanyol ellen. Ha igen, akkor akár ütésváltás is eshet, ellenkező esetben maradnak a kórházi sorozatok egy csatornával odébb.

 

Ha valakinek lehet esélye a Barca nullán tartására, akkor az Mourinho: az ember, akit a világ bármelyik asztalánál szívesen fogadnak, pedig tudják, hogy dobálózni fog az étellel. Vagyis a saját ocsmány képére formálja a csapatait. Arra már most mérget vehetük, hogy maximum 3 olyan embert fog a kezdőbe jelölni, aki nyomokban tartalmazza a labdarúgás genetikai kódját. (Ha valaki más mégis tud focizni, azt Mourinho úgyis megtiltja). Ez a három konkrétan Sneijder, Milito és Etó lesz. A támadójáték ezért egyszerű is: el kell juttatni a labdát Sneijderhez, aki 1) az utóbbi kettő valamelyike elé varázsolja, majd gól 2) 25-ről ellövi, gól.

 

A portugál zseni a reduktív futball szokásán más kluboknál sem változtatott lényegesen, az Inter kerete pedig mintha kifejezetten neki készült volna. A klub neve és színe tökéletesen szimbolizálja a Mourinhóhoz illeszthető legjobb játékospolitikát, melynek lényege: a világ minden pontjáról begyűjteni a legkártékonyabb szennyezőanyagot. Samuel és Lucio (illetve az alternatívaként szolgáló Cordoba és Materazzi) esetében a téves riasztás, mint fogalom nem létezik. Ők ugyanis nem ütemet tévesztenek, hanem direkt céloznak mindenre, ami a kapu előtti 30 méteres sávban mozog. A védelem szélén játszókra ugyanez érvényes: Maicon és Chivu és tenyésztett állatok, pontosan értik az „öl, csonkít” utasítást. A brazil nem mellesleg focizni is tud: ha Mourinho engedi, akkor a Barca egyetlen relatíve egyngébb felülete, a balszél komolyabb slamasztikába kerülhet.

 

A középpálya három védekező tagjának feladatát Morinho a szocialista hatalomátvételt tanulmányozva eszelte ki. A szalámitaktika lényege Xavi módszeres és apránkénti elpusztítása, erre a játékszabályok pont 3 sárga lapnyi keretet biztosítnak. Miután Cambiasso, Stankovics és Zanetti is olyan játékerő, akik más csapatokban bizonyosan okos-technikás futballistát alakítanának, nem lesz nehéz a kevés támadófeladatukat ellátniuk. A recept nem bonyolult: lőtávolon belülről tüzelni, majd visszaérni védekező pozícióba.

 

A Barcának az Inter minden patkánysága ellenére saját kezében lesz a sorsa. A labda tartása ezúttal sem csak a támadó-presszionáló funkciója miatt fontos, hanem azért, hogy a katalánoknak ne kelljen belemenni egy adok-kapokba. A dél-amerikai sikátorvalogatottat  fullkontakt utcai késelési versenyben nehéz lesz megverni, ezért a katalánok számára a legfontosabb, hogy az Inter játékosaitól távol maradjanak akkor is, ha ez picit lelassítja a támadásokat. Ha Zlatan kezd, őt nyugodtan be lehet küldeni egykori társai közé. Annál fontosabb ez, mert Messit a jobb szélen kellene játszatni, az Inter három szűrője ugyanis el fogja tüntetni középen. Mélységből indulva lenne esélye, de Lucio és Samuel egyike sem Albiol, már csak termetük miatt is nehezebb jól beindítani mögéjük. Ugyanakkor a jobb szélen komoly esély van rá, hogy Chivut parázson táncoltassa, a román habitusát ismerve pedig 30 és 60 perc között meg fogja unni annyira, hogy a zuhany alá kéredzkedjen.

 

Iniesta nagyon fog hiányozni, méghozzá Xavi mellől. Guardiolának elsősorban arra kell felkészíteni csapatát, ha az irányítót nem hagyják focizni. Ebben az esetben Messinek kellene hátralépni, de nem középen, hanem a jobb szélen. Ilyenkor aztán Alvesnak kéne bekúszni a helyére, hogy a befelé induló Messinek közte és Xavi között legyen területe. Az Inter ilyenkor jelentős erőket fog átcsoportosítani a jobboldalra, amivel a Barca a biztonsági célját el is érheti. Ezen a meccsen ugyanis annak a csapatnak van nagyobb esélye a győzelemre, aki a másik bal oldalán tartja a labdát.

 

Személy szerint a meccstől egy dolgot várok: Etó fejelje le Zlatant! Ehhez a svédnek le kéne guggolnia, de ha lehetne erre fogadni, tippmixen biztos megjátszanám.

 

ooo

 

A Real Madrid-Valencia meccs összefoglalójával pontosan annyi célunk van, mint a Valenciának a meccsel: letudni, mindegy hogyan. Nincs mit mondani róla, úgyhogy nyers adatként itt egy videó-összefoglaló, nesze.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elclasico.blog.hu/api/trackback/id/tr921937025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása