Beavix 2010.03.31. 01:11

Apokalipszis? Most?

A szerző látomásait tökéletesen beigazoló játékot produkált a Barca és a Real Madrid a 29. fordulóban: a Barcának elég volt egyetlen vérszegény támadás, a Real Madrid pedig negyed óra alatt elintézte a hitványabbnál is hitvány Atleticót. Nincs semmi új a nap alatt, bár Higany egy picit restellhetné magát, hogy ezúttal csak egy gólig jutott. Tovább után pont nem erről lesz szó. Beszélünk viszont újabb, jóval merészebb vízióról, Szodomáról, Gomorráról és a londoni ágyúk által megtestesített apokalipszisról.

 

Adott a világ legjobb labdarúgócsapata, vagy legalábbis egy olyan, amelyikre az elmúlt évben ezt a jelzőt mindenki minden fórumon elmondta. Jól szervezett szakmai háttér, tudatos marketingstratégia, rendben lévő pénzügyek, szép játék és 6 trófea. Ezen kívül ott van még egy zseni, aki nem csak megnyeri az aranylabdát, hanem azóta folyamatosan bizonyítja, hogy rá is szolgál. Vezeti a spanyol góllövőlistát, szebbnél szebb gólokat lő, kiszolgálja társait és még szerény is. Ennél több ugye a legvérmesebb szurkolónak sem kell. Nem is kellhet, mert ennél többet egy labdarúgócsapat definíció szerint nem is érhet el. 

 

Azonban a Barca élete nem csak játék és mese. Hallottál már a hübriszről? Csúnya betegség, nem véletlenül születtek róla már az ókorban tragédiák. A hübrisz akkor üti fel fejét, amikor az elért eredmények elhomályosítják a befektetett munka tényleges minőségének reális értékelését. Leo Messi zseniális játékos, aki fantasztikus formában van. Ez azonban pont eltereli a figyelmet arról a jelenségről, hogy a Barca csapatjátéka mintha nem működne ugyanúgy 2010-ben. Olyannyira nem, hogy jelen naptári évben akkor nyernek, ha Messi jól játszik, egyedül ő jelenti atámadójátékot. Lehet, hogy nem olvasom elég figyelmesen a labdarúgással foglalkozó sajtóorgánumokat, de ezt konkrétan sehol nem láttam leírva. Tehát akik azt találgatják, hogy vajon a jelenlegi Barca-e a világ valaha volt legjobb csapata, azok gondoljanak a Puskás-féle Real Madridra, a Beckenbauer-féle Bayernre, a Cruyff-féle Ajaxra, amely csapatok minimum háromszot nyerték meg a BEK-et zsinórban arra, hogy a Barca 2010-ben kiesett a spanyol kupából, és jelenleg Real Madrid hátát nézi a bajnokságban.

 

A hübriszből származó károk azonban nem szűkíthetők a valóság hamis percepciója okozta torzításokra. A következő lépcső az, amikor a történet szereplői már nem is a dolgukat teszik, hanem ki-ki melléktevékenységekbe kezd. Laporta éppen pártalapítással foglalkozik, Beguiristáin az Interrel, Zlatan Ibrahimovic pedig Istennel, akinek megengedte, hogy ítélkezzen róla. Ennek aztán a Barca tisztességes, szerény, dolgukat tenni próbáló játékosai ihatják meg a levét.

 

Az Isten ugyanis úgy döntött, hogy ítélkezik Ibrahimovic, Laporta, Beguiristáin és az összes nagyra fújt arcú barcelonista fölött (akinek nem inge, támogassa az Unicefet ne vegye magára): szerdán este a Barcelonára hatvanezer ágyú tüzét zúdítja az Emiratesben. A Jóisten ritkán szokott tévedni, most is jó alkalmat és jó eszközt választ. Az Arsenal azon kevés csapat közé tartozik, amelynek a középpályája gyorsabb és kreatívabb a Barcáénál. Mindez Wengeréket támadásra predesztinálja. Neki fognak menni a Barcának, nincs más játékuk. Ha ez az Atleticónak elég volt, akkor elég lesz Wengeréknek is.

 

A Barcánál a szerénységen kívül hiányzik Iniesta is, visszatér viszont Abidal, aki szerda este bizonyítja is, hogy Domenech nem véletlen mond le Clichy szolgálatairól, hanem mert elmebeteg. Róla indul meg Nasri az első gól előtt, de az Arsenal háromig nem áll meg. A Szodomára és Gomorrára szórt villámokat Bendtner testesíti majd meg, akiről egésze a gólvonalon túlra fog elpattanni a labda – a mérkőzés során harmadszor. A Barca talál egy becsületgólt, de csak hogy legyen esélye a visszavágóra. Az El Clásico előtt ugyanis fontos, hogy a katalánok élet-halál harcban, tökéletesen kihajtva vérezzenek el. A címben felvetett kérdésekkel ugyanis nem vetítettem előre a teljes igazságot: az apokalipszis nem most lesz, hanem csak kezdődik. Arsenal-Barcelona 3-1.

 

A hétvégéről:

Mallorca - Barcelona 0-1

Real Madrid - Atletico Madrid 3-2

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elclasico.blog.hu/api/trackback/id/tr941882909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziasztok86 2010.03.31. 16:02:24

sziasztok!

tetszik az írás, van benne igazság, főleg a hübrisz hasonlatban...de azért az, hogy a rm hátát nézi kizárólag azért van, mert a spanyol szövetségnél idióták ülnek, és év közben a gólkülönbség év végén meg az egymás elleni számít. ennek nincs semmi értelme. másrészt a real jelenleg 2, azaz kettő góllal jobb a barcánál, azért ez annyira nem hinném, hogy nagyon nagy fór...

az arsenal kiszámíthatatlan, én nem gondolom, hogy 2 góllal jobb a barcánál, sőt továbbmegyek a világon kevés csapat van aki 2 góllal tudna nyerni. a real természetesen nincs köztük.

ez a párharcot szerintem a csatársorok közti forma fogja eldönteni. aki jobban koncentrál/több mákja van/stb az fog nyerni. ennyi.

"A Barcánál a szerénységen kívül hiányzik Iniesta is,..." nanananana. azért a barca sosem volt egy nagyképű csapat, ibra külön állatfaj, az elnököt meg ki nem szarja le, az szvsz inkább politikai cím, mint sportszakmai.

visca el barca, le az angolokkal!

üdv m.
süti beállítások módosítása